HotSpotMagazine
Image default
Electronica en Computers

De beste laptop

De beste laptop

Tegenwoordig zijn laptops veel meer dan alleen draagbare computers. Ze zijn krachtig, stijlvol en mobiel. Of het nu voor school, universiteit, werk of privégebruik is, de keuze aan schriften met extra functies is enorm. Modellen worden in verschillende prijscategorieën aangeboden door fabrikanten zoals Acer of Lenovo – van het instapmodel voor minder dan 200 euro tot professionele zakelijke laptops voor 700 euro en meer. Om er zeker van te zijn dat u de juiste keuze maakt, leggen we uit waar u op moet letten bij de aankoop.

Verschillende laptop-besturingssystemen 

Naast verschillende hardwareconfiguraties zijn er ook verschillen in het besturingssysteem. Een beslissing voor een Apple notebook wordt geleverd met macOS als systeem, inclusief programma’s als Pages, Numbers en Keynote. De meeste laptops van andere fabrikanten zijn uitgerust met een Windows-besturingssysteem – maar dit betekent niet dat u geen gebruik kunt maken van MS-programma’s zoals Word, Excel en Powerpoint onder macOS: De betaalde zijn ook beschikbaar in een versie die compatibel is met Apple notebooks. 

Andere alternatieven zijn Linux-distributies. Het gratis besturingssysteem is verkrijgbaar in verschillende versies, waarbij Ubuntu en Mint waarschijnlijk de bekendste distributies in Duitsland zijn. Aangezien Linux een gratis besturingssysteem is, hoeft u geen extra kosten voor het OS te begroten.

Het is daarom de moeite waard om bij de aanschaf van een laptop aandacht te besteden aan het besturingssysteem. Aangezien een aankoop van een laptop idealiter een investering op lange termijn is, moet u rekening houden met de volgende criteria. Zo zult u meer dan 5 jaar lang tevreden zijn met uw toestel.

Tips voor het kopen: Deze criteria zijn cruciaal 

De kenmerken van een goede laptop zijn niet eenvoudig te ontcijferen in de respectievelijke productbeschrijving. Daarom leggen we hier uit waar u op moet letten bij de aankoop. De volgende criteria gelden voor alle fabrikanten. 

scherm: In principe zijn de volgende punten doorslaggevend: Grootte, kwaliteit en technologie. De beeldschermdiagonaal wordt meestal in inches gegeven en moet worden overwogen bij de aankoop van een laptop: Als u zo mobiel mogelijk wilt zijn met uw laptop, kan een kleinere schermdiagonaal van 13-15 inch voordelig zijn. Als u daarentegen op een vaste locatie werkt en zonder problemen twee documenten op het scherm tegelijk wilt kunnen lezen, moet u op een 17 inch-diagonaal plannen. Een van de kwaliteitsindicatoren is de resolutie van het display. Als u niet met een heel goedkoop of heel klein notitieboekje wilt slaan, moet de resolutie 1920×1080 pixels zijn, d.w.z. Full-HD. Hogere resoluties zijn vaak voorbehouden aan duurdere apparaten.

Harde schijf: Hier heeft u in principe de keuze tussen een klassieke HDD en een modernere SSD: SSD-harde schijven zijn sneller en verbruiken minder energie, maar zijn meestal duurder en hebben minder opslagcapaciteit. In principe heeft u een harde schijf nodig waarmee u soepel kunt werken, een andere SSD-harde schijf is aan te bevelen. Veel laptops hebben ook beide soorten HDD’s: een kleinere SSD waarop het besturingssysteem en de belangrijkste programma’s kunnen worden geïnstalleerd, en een grotere HDD voor het opslaan van bestanden.

Processor: De ingebouwde processor is verantwoordelijk voor een sterke prestatie. AMD of Intel zijn de gangbare fabrikanten. Hier is het de moeite waard om wat meer onderzoekstijd te investeren: Als u uw computer alleen gebruikt voor het bewerken van teksten en het surfen op het internet, kan hier veel geld worden bespaard. Als u daarentegen van plan bent om foto’s en video’s te bewerken of spelletjes te spelen, kan een sterkere CPU een waardevolle investering zijn. In dit geval raden wij de i5 en i7 Intel Core aan, evenals de Ryzen 5-processoren.

Geheugen: RAM kan vaak achteraf worden ingebouwd, maar een bepaalde minimumconfiguratie is zeker aan te bevelen. De ondergrens voor een gunstige configuratie moet 4 GByte zijn. Voor de meeste toepassingen is 8 GByte voldoende. Stroomgebruikers moeten 16 GByte RAM aanschaffen.

Grafische kaart: Sommige laptops hebben een geïntegreerde grafische kaart, wat voldoende is voor de meeste alledaagse toepassingen. Als u echter wilt gamen op uw laptop of video’s wilt bewerken, moet u ervoor zorgen dat u een goede grafische kaart hebt. Hier is het vrij moeilijk om een algemene aanbeveling te doen, aangezien de typeaanduidingen van de grafische kaarten van fabrikant tot fabrikant kunnen verschillen. Het is zeker de moeite waard om vooraf een testrapport te lezen, waarin ook de grafische prestaties nader worden bekeken.

Batterijprestaties: In principe zijn de genoemde criteria van invloed op de prestaties van de batterij. Vooral het beeldscherm, maar ook de grafische kaart en de processor verbruiken batterijvoeding. Notebooks met een goede prijs-prestatieverhouding beloven een batterijlevensduur van ongeveer 10 uur. Pas op voor gebruikte laptops – hoe ouder het apparaat, hoe groter de slijtage van de batterij. Maar als u van plan bent om uw laptop meestal via de kabel te bedienen, hoeft u zich daar minder zorgen over te maken dan iemand die vaak onderweg is.

Verbindingen: Een Thunderbolt-aansluiting is momenteel de meest flexibele aansluiting op de markt naast de klassieke aansluitingen voor koptelefoon, kaartslot en USB-interface. Het voordeel van de Thunderbolt-poort is dat deze meerdere interfaces ondersteunt: Apparaten kunnen dus via DVI, HDMI en DisplayPort 1.2 op de laptop worden aangesloten. En USB-apparaten, zoals harde schijven of muizen, kunnen ook worden aangesloten.

Extra functies: aanraakscherm en 360 graden inklapbaar – de zogenaamde cabrio’s maken het mogelijk. Deze variant is vooral interessant voor diegenen die een tabletvervanging in hun laptop zien. Ultra-Thin-Books overtuigen niet alleen door hun prestaties, maar ook door hun uiterlijk. Voor beautyliefhebbers zijn deze luxe notebooks een optie.

https://tevredenconsument.nl/elektronica/smartphones-tablets-laptops/de-beste-laptop/